Sider

torsdag den 10. juli 2008

Saa er der mulighed for at skrive igen

Puha det er ved at vaere noget tid siden. Hvad er der lige sket siden sidst? Efter Jerusalem koerte vi til Ein Gedi, der ligger nede ved det Doede hav. Her boede vi kun et enkelt doegn, og dog naaede vi at bade i det doede hav et par gange. Det er en underlig foelelse saadan at flyden ovenpaa bare helt af sig selv. Men hold op, hvor det sved i oejne, saar og naese. Tidligt naeste morgen koerte vi til Masada, fordi vi ville bestige den om formiddagen. Ellers bliver det alt for varmt. Vi skumsvedte dog allerede efter 50 skridt. Efter en times tid naaede vi endelig til toppen. Paa toppen er der gamle ruiner fra Herodes palads. I omkring aar 70 holdt 967 zeloter (joeder) stand mod en hel romersk haerdeling her, men efter to aar, begik de kollektiv selvmord for ikke at falde i romerske haender. Efter dagens arbejde koerte vi til Negev Oerkenen, hvor vi skulle overnatte i en beduinlejr. Ude i oerkenen er der godt nok fuld af ingenting - og varmt! Det var ogsaa en sjov oplevelse af have kameler 5 m fra madrassen, der gnaskede hoe hele natten + et aesel, der "vrinsker", som aesler nu kan goere. Den nat var der ingen af os, der fik saerlig meget soevn. Morgenen efter koerte vi mod Ein Gev ved Genesaret soe. Her de sidste par doegn har vi ikke lavet saa meget. De andre har mest slappet af, badet og drukket bajer. Gitte har vaeret syg, men er ved at komme ovenpaa igen. Nu har vi ogsaa kun godt et dogn tilbage her i Ein Gev, og saa gaar turen til det sidste sted (ved ikke hvad det hedder) inden vi flyver hjem.
Ellers er vi ved at savne kartofler med persillesovs, at kunne laese hvad der staar paa skilte, hanevand der ikke lugter eller smager af klor :)
Beklager, vi ikke lige har mulighed for at laegge nogle billeder ind, men det kan man ikke goere paa de her computere.

søndag den 6. juli 2008

Afrejse fra Jerusalem

Saa er det ved at vaere slut her i Jerusalem. Lars og Martin er nede at hente vores bil lige nu, saa vi andre sidder og venter. Det bliver nu rart nok at komme lidt ud i landet. Man er ved at vaere lidt traet af, at alle mulige krejlere hele tiden vil have en til at koebe noget. Haaber der bliver lidt mere ro, naar vi kommer ud i landet. I dag gaar turen saa til Det Doede Hav, hvor vi kun skal vaere en overnatning, foer vi rejser ud i oerkenen til en beduinlejr. Det bliver nu meget spaendende at proeve at bade i Det Doede Hav. Saa maa vi bare se, om vi kan holde til varmen. Det er varmere ude i landet, end det er her i Jerusalem.

fredag den 4. juli 2008

Via Dolorosa og Graedemuren



I dag har vi gaaet langs Via Dolorosa (smertens vej). Det er den vej, Jesus gik med sit kors fra han blev doemt og pisket til han blev lagt i graven. Paa Via Dolorosa er der 14 stationer, hvor der skete noget. 9 stationer ude i gaderne, og 5 stationer inde i Gravkirken, som skulle ligge oven paa Golgata/graven/ Billedet viser den 6. station.





Vi har ogsaa vaeret nede ved Graedemuren i dag. Det er de sidste ruiner af Salomons tempel, og joederne staar og beder oppe ved muren. Paa den anden side ligger muslimernes klippemoske (den med guldkuplen). Det er jo i dag, joedernes sabbat starter, saa vi var nede ved Graedemuren ved solnedgang. Hele tempelpladsen var fyldt med joeder, der bad, sang og festede. Det var en fantastisk oplevelse at se og maerke, hvordan de fejrer deres helligdag. Det kunne vi maaske laere noget af hjemme i Danmark...?

MAD!!



Stort set hver aften er vi ude at spise paa forskellige restauranter. En aften spise vi paa Marokkansk restaurant. Det var noget anderledes mad fx var der en ret, der bestod af butterdej, kylling, flormelis og kanel - i en og samme kage. Denne kylling blev serveret hel, og billedet viser dens saakaldte bag. Bemaerk krop og ben indvendig.






Trods alt den anderledes mad vi faar hernede, findes der dog ogsaa kendte restauranter som McDonald's og BurgerKing. For at komme ind paa McDonald's er det dog noedvendigt, at en vagt skal undersoege vores rygsaek. (Isene smager dog ikke helt som hjemme i Danmark, og man kan ikke vaelge mellem smarties og daim).

torsdag den 3. juli 2008

Betlehem


Paa billedet ses Betlehem, hvor vi har vaeret i dag. Billedet viser den mur, som israelerne har bygget omkring vestbredden. Dog er der ikke mur om det hele, men elektrisk hegn med pigtraad noget af vejen. For at komme ind i Betlehem maatte vi igennem et israelisk checkpoint. Det gik let ind i Betlehem, men da vi skulle ud, skulle vi igennem metaldetektor og have tasken gennemlyst (ligesom i lufthavnen).






Inde i Betlehem saa vi bl. a. Foedselskirken, som ligger paa det sted, hvor Jesus blev foedt. Billedet viser det sted, hvor man mener, at Jesus blev foedt. Der var flere kirker inde i kirken, men i den ene, var der bl. a. soejler, hvor vores Knud den Hellig var afbilledet.

Oliebjerget


Saa kom der ogsaa et lille billede paa bloggen. Billedet er taget naesten fra toppen af Oliebjerget. Bagved kan man se bymuren ind til den gamle by, hvor vi bor paa et luthersk protestantisk hostel. Man kan ogsaa se klippemoskeen med guldkuplen i baggrunden.

Saa er vi her...

Hej med jer der hjemme... nu er vi kommet til Isarel.. ja det gjorde vi godt nok i Soendags, saa vi har vaeret her et par dage nu. Indtil videre har vi vaeret rundt i Jerusalem, hvor vi bor. Foerst boede vi udenfor den gamle by, men i gaar flyttede vi ind i den gamle by. I gaar var vi saa paa Oliebjerget og i Getsemane Have. Det var meget specielt at se, isaer naar man taenker paa, det var her, Jesus var. Vi kom ogsaa til at svede godt og grundigt over det, for oliebjerget er temmelig stejl at gaa op af. I dag skal vi saa til Betlehem. Det er ldit specielt, fordi det ligger i et af de palaestinensiske selvstyreomraader. Derfor har vi lange bukser og tildaekkede skuldre. Men det bliver nu spaendende alligevel... Ellers har vi det fint her. I Jerusalem er der lidt koeligere end i resten af landet - kun ca. 30 grader, saa det er jo ingenting :)