Sider

lørdag den 30. januar 2010

Rundt om Genesaret sø

Så er endnu en dejlig uge gået hernede. Det er Torben Mathiesen, der har undervist om Ezras og Daniels bog. Det har været utroligt spændende at læse om Guds frelseshistorie og om profetier, som er blevet opfyldt, men også om profetier, som stadig venter på at blive opfyldt. Torben havde taget sin far med, men de fleste dage, var de på ture rundt i landet, så det er ikke så meget, vi har set til dem.
I går var vi på fredagstur rundt om Genesaret sø. Første stop var Duernes dal, som højst sandsynlig er den vej, man gik, når man skulle fra Nazareth til Tiberias.
Næste stop var Saligprisningernes bjerg. Her havde vi jo været før, men denne gang kunne så vi kirken, og ellers var det bare helt anderledes end sidste gang. Naturen var jo blomstrende grønt i modsætning til den knastørre orange og brune farve sidste gang. Fra Saligprisningernes bjerg gik vi ned til selve søen. Vi fandt et lille vandfald, som skulle have løbet med rindende vand siden Jesus var her. Her fik vi da også lige dyppet tæerne. Det var rigtig lækkert.

Dernæst gik turen mod Kapernaum. Der er en masse ruiner fra byen - også Peters svigermors hus. Her var der selvfølgelig bygget en kirke ovenpå. Det var meget spændende at se ruinerne, og Oddmar og Torben var nogle fantastiske guides!
Til sidst gik turen til Korazin, hvor vi også så ruiner fra byen. Her var der ret velbevarede ruiner af et rituelt bad, synagoge og andre huse.
Vi kørte videre rundt om søen på vej hjem, og holdt ind ved en lille strand. Her var vi ca. halvdelen, der var friske nok til at hoppe i vandet og bade lidt. Vandet er ikke så varmt endnu, men det var dejligt forfriskende lige at bade lidt.

I dag har vi bare slappet af. Nogle tog ud til en mindekamp for vores buschaufførs, Josef, bror. Vi andre har bare hygget hjemme og været et smut på tanken for at købe lidt lækkert. I aften kommer Benna Hørlück Asmussen og hendes mand så. Benna skal undervise om hverdagspsykologi og sjælesorg i næste uge, så det bliver spændende at se, hvad det byder på.

mandag den 25. januar 2010

Vi lærer hebraisk...

Shalom. Mannis ma? Beséda. Ta'azorli be tachanach, bevakasha. Kama zeh olé? Jotér midai! Jakar. Sol?

fredag den 22. januar 2010

Fredagstur til Nazareth

I dag har vi haft vores første fredagstur. Turen gik til Nazareth, der ligger ca. 40 min. herfra. Vi startede med at se Nazareth Village, der er en rekonstruktion af nogle marker, værksteder og andet fra Nazareth på Jesu tid. Det er på samme måde som Hjerl Hede hjemme i Danmark. Der gik også folk rundt dernede, der var klædt i gamle dragter. Oddmar var vores guide, så vi fik undervisning på stederne.


Vi fik frokost i Nazareth Village, der svarede til menuen på Jesu tid. Det var lidt anderledes mad, men det smagte faktisk ret godt. Det bestod af flade brød, hummus, tsatziki, linsesuppe og hvidkålssalat. Til dessert var der æbler med moste figner eller dadler. Se billeder af det i billedalbummet. Efter frokosten tog vi om til Maria Bebudelses Kirke. Det er den største kirke i hele Mellemøsten, og den er altså temmelig stor. Det var en af de ting, vi desværre gik glip af sidste gang, vi var i Israel, så det var spændende at se det i dag.

Der var også nogle udgravninger fra Jesu tid, vi kunne se. Jørgen og Tove var også med, og Jørgen ved utrolig meget om historie, udgravninger og diverse, så han assisterede Oddmar rigtig godt. Til sidst havde vi ca. 1½ time, hvor vi kunne gå rundt i bazaren, på café eller lignende. Det mindede lidt om bazaren i Jerusalem, bare ikke så hektisk og tætpakket. Jeg fik bl. a. sat et nyt batteri i mit ur. Det var rigtig dejligt, og det kostede kun 10 NIS inkl. montering (det svarer til knap 15 DKK). Simon fik sig en hat, og jeg fik købt mig et flot tørklæde.
Vi kan også fortælle, at der har regnet rigtig meget de sidste par dage her. Der har virkelig strømmet vand ned af bjerget! Israel er virkelig grønt og frodigt lige nu. Det er så smukt at se, og vi nyder det virkelig, for vi ved, der ikke går lang tid, før det hele bliver svedent af igen. Fx så vi mandeltræet blomstre i Nazareth i dag. Utrolig flot blomst, som kan ses nedenunder.

Nu begynder solen også snart at gå ned, så shabbatten begynder snart. Vi bliver 22 til at fejre shabbat her i aften. For jer der ikke ved, hvordan vi fejrer shabbat, kan vi fortælle, hvordan det foregår. Vi starter med at velsigne to lys og tænde dem. Dernæst velsignes vinen og alle drikker en slurk af kalken. Brødes velsignes og brydes, og alle får en stump, vi drysser lidt salt på. Dette er for at minde om, at selvom vi fester, så er der altid noget bittert i livet. Alt kan ikke være godt i dette liv. Dernæst kommer en skøn shabbatsmiddag, der er lidt udover de sædvanlige middag. Vi får sodavand til, og senere på aftenen er der også dessert. Efter aftensmadden har vi lovsang for at fejre shabbatten. Lørdag går vi jo så til gudstjeneste.
I morgen kommer næste uges underviser, som er Torben Matthiesen. Han skal undervise i frelseshistorie, Nehemias og Ezras bog. Det bliver lidt trist af tage afsked med Jørgen og Tove, for det har været SÅ hyggeligt at have dem hernede. Men vi håber, det bliver lige så hyggeligt at have besøg af Torben.
Shabbat shalom til jer hjemme i Danmark (betyder fredelig/glædelig shabbat = svarer til vores god søndag).

tirsdag den 19. januar 2010

Hverdagen begynder

I lørdags var vi til gudstjeneste i Peniel (den messianske menighed) hernede. Det var rigtig spændende at opleve og ret anderledes i forhold til hjemme i DK. Det minder mest af alt om et møde, og så varer det så ca. 2½ - 3 timer.
Søndag begyndte så hverdagen med undervisning og det hele. I denne uge er emnet introduktion til bibelen og 1. -3. mosebog. Jørgen er rigtig god til at undervise, og hans kone Tove er med heromme på skolen hele dagen og hygger med os. Faktisk er Jørgen og Tove her stort set hele dagen, så de er nærmest en del af holdet denne uge. Søndag eftermiddag tog vi så alle 14 + Jørgen og Tove ud for at plukke og presse appelsiner for præsten i Peniel. Det var meget sjovt og anderledes. Vi fik plukket, vasket og presset 70 L juice - både appelsin, pomelo og grapejuice. Videoen nedenunder viser lidt af arbejdet. Det skal lige nævnes, at der var ca. 26 graders varme den dag. Mums!
I går om eftermiddagen begyndte vi vores volontørarbejde. Simon og jeg har begge valgt praktisk arbejde, så i går var vi og nogle andre ude at hjælpe et par, der hedder Bill og Vered. Vi lavede al verdens arbejde som lægge tøj sammen, gøre rent, male, sortere poser, passe barn, ordne bøger og andet de ellers lige havde brug for. Mange af tingene var noget, vi i Danmark nok ville være for høflige til at bede om hjælp til. Men hernede er de bare SÅ taknemmelige, at det simpelthen er så dejligt at gøre rent eller andet for dem!
I dag har vi haft hele eftermiddagen fri, så vi var nogle stykker, der tog ned i Tiberias. Se videoer derfra i billedalbummet under d. 19/1 2010.

fredag den 15. januar 2010

Shalom

Shalom derhjemme i det kolde nord.
Vi kom til Tiberias i går omkring kl. 18.30 efter en længere bustur. Turen herned gik uden problemer, dog var nogle af paskontrollørerne ikke begejstret for at give os alle visum. Men vi fik alle 14 tre måneders visum.
I aftes gik med indkvartering, hygge og ellers bare afslapning. Mange var rigtig smadrede, så gik de fleste gik tidligt i seng. I dag har vi så fået en masse informationer om alt det praktiske, undervisningen og det hele. Over middag tog vi på en god gåtur rundt i naturområdet omkring Tiberias og endte nede i byen for også lige at se markedet, banker og diverse. I aften begynder Shabbat'en. Det fejrer vi med shabbat's-middag, lovsang og andet.
Vejret her er rigtig dejligt. Omkring 20 grader, måske lidt mere. Der er utrolig lækkert i solen, men indendørs er der rigtig koldt. Der går vi med tykke trøjer, strik-sokker og hjemmesko.
Simon er kommet på et 4-mandsværelse med tilhørende eget bad og terrasse. Jeg er kommet på et 3-mandsværelse med bl. a. Ann. Vi har også egen terrasse, dog er den ikke så meget ved, fordi vi har værelse i allernederste niveau. Der er 5 niveauer i huset, og tagterrassen er mega lækker med eftermiddagssol.
Vi har det godt og glæder os til at det, der skal til at begynde nu. Den første gæstelærer (Jørgen Bloch) kommer allerede i morgen aften, og så begynder vi ellers rigtigt.

onsdag den 6. januar 2010

Snart oppe over...

Så er det snart ved at være oppe over. Om en uge rejser vi til Brøndby for at overnatte der og tage ind til Kastrup tidlig torsdag morgen. Meget af tiden nu går med at få ordnet de sidste mange ting - både til rejsen og det til brylluppet, der gerne skal være styr på, inden vi rejser af sted. Simon har sidste officielle arbejdsdag på torsdag (dog skal han være med til status på lørdag). Den næste uge kommer så til at gå med at få købt mangler, holdt den sidste afskedsfest, besøge folk inden vi rejser, pakke og alt det andet, der skal nåes. Mentalt er vi helt klar til at tage afsted. Vi er rigtig spændt på det og glæder os rigtig meget til at komme afsted.