Sider

fredag den 22. januar 2010

Fredagstur til Nazareth

I dag har vi haft vores første fredagstur. Turen gik til Nazareth, der ligger ca. 40 min. herfra. Vi startede med at se Nazareth Village, der er en rekonstruktion af nogle marker, værksteder og andet fra Nazareth på Jesu tid. Det er på samme måde som Hjerl Hede hjemme i Danmark. Der gik også folk rundt dernede, der var klædt i gamle dragter. Oddmar var vores guide, så vi fik undervisning på stederne.


Vi fik frokost i Nazareth Village, der svarede til menuen på Jesu tid. Det var lidt anderledes mad, men det smagte faktisk ret godt. Det bestod af flade brød, hummus, tsatziki, linsesuppe og hvidkålssalat. Til dessert var der æbler med moste figner eller dadler. Se billeder af det i billedalbummet. Efter frokosten tog vi om til Maria Bebudelses Kirke. Det er den største kirke i hele Mellemøsten, og den er altså temmelig stor. Det var en af de ting, vi desværre gik glip af sidste gang, vi var i Israel, så det var spændende at se det i dag.

Der var også nogle udgravninger fra Jesu tid, vi kunne se. Jørgen og Tove var også med, og Jørgen ved utrolig meget om historie, udgravninger og diverse, så han assisterede Oddmar rigtig godt. Til sidst havde vi ca. 1½ time, hvor vi kunne gå rundt i bazaren, på café eller lignende. Det mindede lidt om bazaren i Jerusalem, bare ikke så hektisk og tætpakket. Jeg fik bl. a. sat et nyt batteri i mit ur. Det var rigtig dejligt, og det kostede kun 10 NIS inkl. montering (det svarer til knap 15 DKK). Simon fik sig en hat, og jeg fik købt mig et flot tørklæde.
Vi kan også fortælle, at der har regnet rigtig meget de sidste par dage her. Der har virkelig strømmet vand ned af bjerget! Israel er virkelig grønt og frodigt lige nu. Det er så smukt at se, og vi nyder det virkelig, for vi ved, der ikke går lang tid, før det hele bliver svedent af igen. Fx så vi mandeltræet blomstre i Nazareth i dag. Utrolig flot blomst, som kan ses nedenunder.

Nu begynder solen også snart at gå ned, så shabbatten begynder snart. Vi bliver 22 til at fejre shabbat her i aften. For jer der ikke ved, hvordan vi fejrer shabbat, kan vi fortælle, hvordan det foregår. Vi starter med at velsigne to lys og tænde dem. Dernæst velsignes vinen og alle drikker en slurk af kalken. Brødes velsignes og brydes, og alle får en stump, vi drysser lidt salt på. Dette er for at minde om, at selvom vi fester, så er der altid noget bittert i livet. Alt kan ikke være godt i dette liv. Dernæst kommer en skøn shabbatsmiddag, der er lidt udover de sædvanlige middag. Vi får sodavand til, og senere på aftenen er der også dessert. Efter aftensmadden har vi lovsang for at fejre shabbatten. Lørdag går vi jo så til gudstjeneste.
I morgen kommer næste uges underviser, som er Torben Matthiesen. Han skal undervise i frelseshistorie, Nehemias og Ezras bog. Det bliver lidt trist af tage afsked med Jørgen og Tove, for det har været SÅ hyggeligt at have dem hernede. Men vi håber, det bliver lige så hyggeligt at have besøg af Torben.
Shabbat shalom til jer hjemme i Danmark (betyder fredelig/glædelig shabbat = svarer til vores god søndag).

Ingen kommentarer: